Als hoogsensitief persoon ervaar je regelmatig het gevoel van ‘anders zijn’. In mijn praktijk hoor ik dit veelvuldig terug. Hoogsensitieve personen kijken en denken nu eenmaal anders. Ze nemen meer en kleinere details waar, verwerken informatie diepgaander en voelen zich anders in het leven staan. Dit gevoel van anders zijn ontstaat niet alleen door perceptie; als HSP ben je daadwerkelijk anders. Met een fijngevoeliger zenuwstelsel beleef je de wereld intenser, wat soms kan leiden tot onbegrip van niet-hoogsensitieve mensen.
Het gevoel van ‘anders zijn’ begint vaak al in de jeugd, waar je als hoogsensitief persoon meer ziet, hoort, voelt of weet dan je omgeving. Helaas wordt deze unieke waarneming vaak afgedaan als overdreven of onnodig. Herhaaldelijke ontkenning van je observaties kan leiden tot onzekerheid en aanpassingsgedrag om in de ‘gangbare norm’ te passen. Dit kan het onderdrukken van je eigen waarheid en kracht tot gevolg hebben.
Het gevoel van ‘anders zijn’ is geen uitzondering; maar liefst 20% van de bevolking is hoogsensitief. Dit inzicht, vergelijkbaar met verhoudingen in de dierenwereld, laat zien dat de meerderheid minder sensitief is en gemakkelijker nieuwe situaties verkent. Als hoogsensitief persoon breng je echter waardevolle eigenschappen met je mee, zoals voorzichtigheid, analyse en zorg voor de groep. Begrijpen dat deze diversiteit cruciaal is voor overleving en groei kan helpen bij het omarmen van je eigen ‘anders zijn’.
Het gevoel van ‘anders zijn’ manifesteert zich ook op de werkvloer. Het rumoer op kantoor kan overweldigend zijn, en als hoogsensitief persoon moet je misschien specifieke behoeften aankaarten, zoals het gebruik van noise-cancelling koptelefoons. Begrip van je eigen behoeften en communicatie hierover met je werkgever voorkomt werkgerelateerde klachten en verzuim.
Hoogsensitieve werknemers brengen unieke kwaliteiten met zich mee, maar dit kan ook leiden tot onbegrip in projecten, vergaderingen en teambesprekingen. Je kijkt naar problemen vanuit een breder perspectief, denkt grondig na over oplossingen en stelt het belang van het team voorop. Het begrijpen van je eigen waarde en het opkomen voor je sensitieve talent is essentieel voor het creëren van ruimte voor groei op lange termijn.
Hoogsensitieve personen hebben andere behoeften om effectief te kunnen functioneren. Onderzoek je eigen behoeften op het werk, identificeer wat je overprikkelt en ontdek hoe je kunt herstellen van stressvolle taken. Communiceer openlijk met je werkgever om een werkomgeving te creëren die jou ondersteunt.
Het is cruciaal om je hooggevoeligheid te accepteren en te begrijpen dat je écht anders bent. In een samenleving die gericht is op competitie en resultaten, hebben hoogsensitieve werknemers unieke eigenschappen die waardevol zijn. Acceptatie van jezelf als minderheid in deze context is een krachtige stap.
Veel hoogsensitieve personen hebben last van een negatief zelfbeeld. Door je hooggevoeligheid beter te begrijpen en te accepteren, groeit je eigenwaarde. Dit versterkt niet alleen je vertrouwen in je sensitieve talenten, maar stelt je ook in staat om je eigen plek in te nemen op de werkvloer.
Herken je jezelf in het gevoel van ‘anders zijn’ op je werk? Ervaar je stress, prikkels of vermoeidheid? Ontdek je eigen gebruiksaanwijzing en leer je hoogsensitiviteit in kaart te brengen. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe je jouw hoogsensitiviteit kunt omarmen en managen.